Ridlektionstips: dressyr

När folk får höra ordet ridlektion tror jag många tänker på ett x-antal barn rida runt på ponnyer i en paddock. Det är helt enkelt dressyr som de får lära sig eftersom det är grunden till all ridning. Kan man inte dressyr så kan man glömma hoppningen och att ge sig ut på en terrängbana. Men det betyder inte att dressyr är tråkigt. Själv är jag faktiskt en dressyrtant då jag väljer dressyr framför hoppning och allt annat så jag tycker det är roligt att hålla dressyrlektioner för klubben. Men jag har alltid i åtanke att en dressyrlektion lätt kan bli lite seg och trist vilket gör att mitt mål är att det ska vara roligt hela vägen från uppvärmning tills det är dags att varva ner. Hur lyckas man med det då? Här kommer mina tips!
Det är, som jag har sagt innan, bra att ha en planering. Med en dressyrlektion brukar jag ha som regel att det ska vara 3 övningar (ungefär en mindre och två större). I dessa övningar ska de som deltar få göra övningar där de får lite fria händer där de får bestämma själva hur noga de ska vara. Detta är inte bara en rolig grej nu för det här kan också vara riktigt bra övning för att bli en mästare på att styra i SSO. Övningarna ska såklart ha någon koppling till vad man tränar just denna lektion, men de ska ändå vara lite olika för att skapa variation vilket gör det roligare för de som deltar. Gå in på Hippsons hemsida så kan ni hitta ridövningar där som man även kan göra i Star Stable. 
 
Ett plus är att deltagarna använder sig av datormusen när de styr. Detta är superbra om man har dressyrtävlingar i klubben eftersom man gör väldigt snygga och jämna volter om man lär sig göra dem med datormusen istället för tangenterna. Man kan faktiskt ha en ridlektion som bara går ut på att man ska använda endast datormusen.  
Vi kan dessvärre inte använda oss av koner i spelet så man får vara kreativ. Jag brukar använda mig av mina ponnyer eftersom de är mindre och fungerar som markörer för deltagarna beroende på övning. Använder även mig själv också om jag behöver mer än en. Det har hänt att jag har behövt ha fler och har då frågat klubbmedlemmar om de har lust att leka kon. Eventuellt kan man fråga om några som deltar har lust att avstå några vänder för att leka kon så får de sen byta med någon så de också får rida. 

Man ska inte glömma naturen också! Man kan dra ut i Jorviks natur och träna dressyr också. Då kan man ha träd som koner där man rider slalom runt om eller så bara hittar man ett stor relativt platt fält där man kan dressyrlektion. De är väldigt mysigt och hästarna tycker det är så mycket roligare än att vara i paddocken hela tiden. 
 
Hoppas detta var behjälpligt! Har ni frågor är det såklart helt okej att slänga iväg den i en kommentar. I nästa avsnitt ska vi snacka om hoppning!

Kommentera här: