Ridlektionstips: regler och krav

Detta avsnitt kanske kommer kännas lite jobbigt eftersom det är svårt att ställa krav på folk man vill ska komma på ens event. Men det är en viktig del i realismen för en ridlektion och dessutom väldigt skönt för dig som ska hålla eventet att veta om att det kommer finnas en ordning och inte bli kaos. Det är också realistiskt att det finns ordningsregler och krav på ryttaren för det gör de i verkligheten. 
 
Jag har några regler som jag delar med Frida i klubben som ofta har ridlektioner vilket är skönt för då vet resterande medlemmar vad som gäller på på alla ridlektioner och inte bara på mina. Så finns det någon annan i klubben som håller ridlektioner kan de vara smart att prata om det ska finnas gemensamma regler eller inte. Men är man ensam får man styra och ställa som man vill. Kom ihåg att det är du som håller i ridlektionen, ingen annan. Vill de vara med så får de följa reglerna. Är du orolig över vad konsekvenser ska vara så kan du prata med ledningen. Oftast hjälper de gärna till med att förmedla konsekvenser och se till att regler följs. Men ha i åtanke att detta är mina ordningsregler. Man måste inte följa dessa om man känner att det inte behövs. 
 
De regler/krav jag har är:
Hjälmkrav: Säkerhet är viktigt på en ridlektion vilket betyder att alla deltagare ska ha hjälm på huvudet när man är på hästen. 
Hästkrav: De här är egentligen ovanligt, men om man t.ex. vill hålla en islandshästlektion så är det självklart att alla som deltar har en. Har man inte en så kan man inte delta då det antagligen kommer innehålla en del tölt och har man inte en häst som töltar kan de bli svårt att delta på alla övningar. 
Benskydd/benlindor: Ska man ha en hopplektion kan man ha krav att hästen ska ha benskydd. Eftersom detta klassas som lyxvara i Star Stable kan man inte tvinga folk att ha just de snygga benskydden som går att köpa utan man kan då ha benlindor istället. Inte lika realistiskt, men ibland får man vara snäll. 
Ridkläder: Detta betyder att deltagarna ska ha ridbyxor (alltså inte jeans, shorts eller kjol). En tröja är okej men helst ska man ha något med ärm. Sen ett par vettiga ridstövlar eller skor (inte sneakers eller boots). 
 
Ordningsregler under lektion: 
Avstånd: Man ska hålla minst en hästlängdsavstånd från andra ryttare. Detta gäller hela tiden och kommer man för nära någon när man rider på fyrkantspåret så ska man byta plats. Detta gör man inte genom att rusa över till andra sidan utan man håller sig till den gångarten som är sagd. Man har detta för de kan vara störande för deltagare att ha folk som rider in i en men för att det också är en riktig regel på ridskolor. 
BRB: Om en deltagare verkligen måste gå från lektionen en sekund eller nått så ska deltagaren ställa sig utan för den avsedda lektionplatsen. Detta för att inte vara ivägen för de andra som deltar och när man är tillbaka ska man försöka smyga in på lektionen igen. 
Klartecken: Deltagarna ska vänta tills ridläraren säger t.ex. "varsågoda och börja" innan de får påbörja en övning i ridhuset. Man gör det för att man ska se om alla är med på vad som ska göras utan att det blir kaos för att andra plötsligt börjar. 
Du har ordet: Det är ridläraren som har ordet i chatten. Vill deltagarna fråga något så skriver man "?" för att sedan invänta klartecken på att de får ställa sin fråga. Det här är för att det ska vara en viss ordning i chatten. Därför kan de vara smart att skriva privat med ridläraren i vänchatt om man måste gå eller något för att de inte ska fylla chatten med information som inte berör andra. 
 
Många får nog känslan att regler och krav är inte kul och de förstör event. Men det kan vara tvärttom också. Har man dessa ordningsregler så kan deltagarna leva sig in i lektionen om alla följer reglerna/kraven vilket leder till att det blir roligare. Men som sagt tidigare så kanske dessa regler inte är relevanta för just dig utan du kanske har andra regler och krav som behövs för att din lektion ska funger. Det är helt okej att ställa dem kraven för det är din ridlektion. 
 
I nästa avsnitt ska vi prata om att planera en lektion. 
 

Kommentera här: