Ridlektionstips: Uppvärmning och att varva ner

En detalj som är viktigt för en realistisk lektion är uppvärmning och att varva ner hästarna när passet är klart. Detta kan göras på olika sätt och jag ska nu ge er lite tips på vad jag brukar göra. Det som ofta kan hända med uppvärmning är att det lätt blir trist för att man gör samma sak varje gång och en uppvärmning ska gärna hålla i ca 15 min. Därför är det viktigt att vara påhittig. Detta är något som inte bara du som ridlärare behöver tänka på utan även deltagarna. Nedan kommer jag ge dig tips på hur du kan styra hela uppvärmningen, men också tips på hur du kan få deltagarna att väram upp själva. 
 
Styra själv: Att lägga upp ett uppvärmningsprogram kommer vara som när du planerar hela ridlektionen, men att det då är viktigt att du håller koll på tiden och ser till att göra övningar som kommer värma upp hästarna. Det är viktigt att hästarna successivt kommer upp arbetspuls och mjukar upp kroppen. Man kan lägga upp det så att de får skritta fram i ca 5 minuter för att sedan börja göra övningar i trav till kort galopp. De kan få rida på en serpentin (perfekt för uppvärmning) där de får tempoväxla lite, rida på en stor volt som blir mindre och mindre eller ha dem göra volter vid vissa bokstäver och halt på andra med tempväxlingar här och där. 
 
Ge dem fria tyglar: De är oftast roligare för deltagarna att få bestämma själva och bedömma vad deras häst behöver just den dagen. Här kan de vara bra att ha en lektion om just uppvärmning för att lära dem vad de ska tänka på. Som jag sa tidigare lär man dem vara kreativa. De ska också försöka göra olika saker varje gång som t.ex. rida slalom utan koner eller göra sin egna serpentin. De ska vara fria att rida hur de vill på banan men med regeln att man håller koll på de andra deltagarna och har avstånd från varandra. De får även här bestämma gångart själva, men de kan vara bra att ha kvar regeln med att skritta fram i 5 minuter innan de får friga tyglar. 
Nervämning behöver man inte direkt planera. Här är momentet som hästarna ska helt enkelt trava av för att komma ner pulsen lite för att sedan sakta av till skritt och låta dem komma tillbaka till deras normala puls. Efter att ha haft en ridlektion med mycket övningar är det rätt skönt för deltagarna att bara få trava runt kravlöst och även här få bestämma när de är dags att skritta av. För de här kan man avsätta ca 10 minuter och då räknar jag med att man ställer upp på medellinjen och avsluta lektionen. 
 
I nästa avsnitt ska jag faktiskt fokusera lite mer på dressyr. Vi ska se på hur ett upplägg kan se ut och lite tips på övningar. 

Kommentarer:

1 Alanis Moonstorm:

Jag älskar den här serien du startat! Så många bra tips och trix.

Svar: Vad kul att du tycker om de! :D
Rose Shadowlee

2 Cecilia Gladefield :

Håller med rolig serie :D Kul att se tankebanora bakom dina lektioner <3

Kommentera här: