Ridlektionstips: hoppning

Det är nog hoppning som många kan tänka sig ha som lektionsämne. Det är roligt, fart och fläkt med en massa teknik. Men för att kunna göra allt i fart och med en massa teknik måste man kunna grunderna som i allt. Därför kan de vara bra att ha som en lektionsserie att börja från början och jobba sig uppåt. Jag är själv inte en som väljer hoppning då jag ärligt tycker sånt är lite läskigt. Men jag absolut älskar att följa världscuppen, EM och OS i hoppning. Så spännande sport att titta på och man lär sig faktiskt en del från att lyssna på kommentatorn och se på hur ryttarna rider. 
 
Mina upplägg för en hopplektion brukar vara relativt lika till hur jag lägger upp en dressyrlektion. I uppvärmningen är det viktigt att lägga in att deltagarna ska få hoppa fram på ett hinder. Välj ett som är lite fristående men lätt att hoppa över utan att behöva svänga hästen allt för mycket. Detta gör att deltagarna kan hoppa på ström 2 gånger utan att behöva vänta in varandra. Därefter kan man ha 2-3 övningar beroende på om man vill avsluta med en mindre bana som de får hoppa. I så fall är det två övningar innan som gäller. Tänk även här på att övningarna ska hålla sig till det man gör men olika så det är lite variation. 
Generella tips; ett tips är att alla deltagare får gå banan till fots innan de hoppar. De får helt enkelt hoppa av sina hästar och följa med dig när du springer banan för att visa vägen. Det är något mer realistiskt än att alla sitter till häst och hoppar tillsammans. Är det någon som inte riktigt förstår banan så är de bättre att låta de andra börja hoppa så de som inte kan får se dem rida istället för att berätta igen. Detta kan vara en bra tips till alla lektioner egentligen. När det gäller att hoppa banor och göra kortare övningar är det oftast bättre att deltagarna får rida en och en, eventuellt två och två om banan tillåter. 
 
I nästa avsnitt ska vi prata om den tredje grenen som är vanlig att ha som ridlektion, nämligen terräng. 

Kommentera här: