Ridlektionstips: terräng

Terränglektioner är nog lika populärt som hoppning och här är Jorviks marker perfekta för att träna på olika moment. Det kan vara så enkelt som basics till att man ska hoppa en riktigt svår bana. Även här kör jag samma koncept som på de andra lektionstyperna, men att man får ha i åtanke att man ofta rider på större områden. Man kan ha 2-3 övningar och jag brukar avsluta med en mindre bana som deltagarna får rida på löpande band om det finns plats för det. Att visa banan på en terräng lektion är bättre att göra till häst annars kommer det ta alldeles för lång tid. Låt alla följa med på led i kort- eller mellangalopp och kom ihåg avstånd. Visa en till två gånger så får de sen rida banan själva. 
 
Man kan också ha terränglektion i hur de ska rida beroende på hur marken ser ut. Är det till exempel hårt underlag eller är det exempelvis sandigt så rider man olika fort. Därefter, som sagt, kan man ha lektion om kuperad terräng eller hur man tar sig an olika hinder. När de rider banan själva kan man visa dem hur man kan rida den på bästa sätt men när de rider själva kan de få lite mer fria tyglar och testa lite olika hastigheter. Ibland har man gjort en så svår bana att de inte kan köra i fullkareta utan att krocka. 
Det viktigaste är nog att prata om säkerheten på en terränglektion eftersom denna sport annars är känd för att vara farlig för både häst och ryttare. Visst det har blivit bättre med åren men det finns fortfarande risker som det egentligen gör i alla ridsporter. 
 
Eftersom du kommer behöva delta i vissa övningar när du visar dem så kom ihåg att värma upp din häst också för att behålla realismen i lektionen. Det är lite konstigt om du pushar de andra att värma upp hästarna om din egen sedan gör exakt samma som dem utan uppvärmning. Ha också på dig den utrustning som är bäst för terräng för att föregå med gott exempel. 
 
I nästa och sista avsnittet av denna serie ska vi prata om inlevelse. Det avsnittet kan vara bra för både de som vill hålla lektion och de som vill vara med. 

Kommentera här: